Curatarea cu laser

Curatarea cu laser

Curatarea cu laser este una dintre metodele moderne ale procesului de curatare, ce a inlocuit rapid multe din metodele traditionale, cum ar fi curatarea cu gheata carbonica si curatarea prin abraziune, datorita numeroaselor beneficii pe care le ofera. Astfel, curatarea cu laser fiber este cea mai eficienta, sigura si necostisitoare solutie de pe piata in acest moment.

Ce este curatarea cu laser?

Scopul acestui proces este simplu: sa curete suprafata unui material dorit (de exemplu metal). Acest proces se poate realiza dintr-o multitudine de motive: pentru a indeparta vopsea, mucegai sau pentru a pregati suprafete pentru tratament. Suprafetele pot colecta sau contine diferite substante contaminante, precum carbon, rugina, cauciuc, iar curatarea laser ofera o metoda eficienta si prietenoasa cu mediul pentru indepartarea acestora.

Asadar, cum functioneaza practic acest proces? O raza laser este generata si pulsata pe suprafata unui material, iradiind si vaporizand straturi, pana se atinge adancimea dorita de ablatie. Puterea de iesire si lungimea de unda a pulsatiei pot fi controlate, oferind utilizatorului o mare libertate de comanda atunci cand vine vorba de vaporizarea cu un nivel mare de precizie a suprafetei unui material.

Cum functioneaza vaporizarea? Contaminantii ce se afla pe suprafata materialului, precum cauciucul sau vopseaua, absorb raza laser directionata inspre ei. Caldura generata iradiaza rapid materialul.

De ce exista nevoia curatarii cu laser?

Dupa cum am mentionat anterior, exista mai cateva tipuri de procese de curatare disponibile, cum ar fi curatarea cu gheata carbonica, prin abraziune sau folosind solventi chimici. Acestea au fost si inca sunt folosite pe scara larga, insa problema acestora este faptul ca prezinta de asemenea si multe efecte nedorite.

Cea mai mare problema a acestor metode este faptul ca sunt abrazive si prezinta un pericol potential pentru utilizatori si pentru mediu.

Problemele specifice cu cele trei tipuri de procese de curatare sunt:
• Curatarea cu solventi chimici – Este generata o cantitate mare de deseuri, care trebuie aruncata in conditii de siguranta. Aceste deseuri sunt formate din solventi periculosi amestecati cu reziduuri si din vapori eliberati in mediul de lucru. Astfel, utilizatorii sunt obligati sa poarte echipament de protectie.
• Curatarea prin abraziune – Este extrem de abraziva pentru substraturi, asadar nu poate fi utilizata pe suprafete delicate. De asemenea, produce o cantitate mare de reziduuri sub forma de nisip sau plastic, care trebuie de asemenea eliminate
• Curatarea cu gheata carbonica – Nu este eficienta pentru curatarea suprafetelor delicate si este un proces zgomotos. De asemenea, prezinta risc potential pentru utilizatori.

In plus, atat curatarea cu gheata carbonica, dar si curatarea chimica au un nivel mic de automatizare, ceea ce le face procese in care utilizatorul trebuie sa fie puternic implicat. Curatarea prin abraziune este usor diferita, putand avea un nivel mediu spre inalt de automatizare.

3. De ce este acest proces mai bun decat alte metode traditionale?

O intrebare cheie pe care o pun adesea clientii nostri este: “Cu ce este diferita curatarea laser fata de alte metode traditionale?”. Raspunsul este strans legat de cateva probleme pe care laserele au abilitatea de a le adresa si rezolva.

In primul rand, alte metode sunt procese de contact ceea ce inseamna ca ele pot presupune deteriorarea materialelor. Sa luam curatarea prin abraziune ca exemplu. Aceasta actioneaza in esenta ca o masina de curatare cu apa, numai ca foloseste aer sub presiune pentru a inlatura straturi de material pana cand obiectul este curat. Metoda este eficienta, insa de obicei afecteaza si materialul de sub straturile pe care doriti sa le inlaturati. Curatarea cu laser pe de cealalta parte, se face fara contact si nu este abraziva, asadar va curata doar materialele dorite.

De asemenea, curatarea cu laser permite un nivel mare de control al razei, ceea ce inseamna ca puteti obtine exact adancimea de curatare pe care v-o doriti. Mai mult decat atat, puteti inlatura o anumita parte de la suprafata materialului sau un strat mult mai subtire, cum ar fi vopseaua. Aveti de asemenea optiunea de a curata doar o mica sectiune. Daca utilizati un alt proces ce curatare, este greu sa atingeti acelasi nivel de control.


Unul dintre avantajele principale ale curatarii cu laser este reprezentat de cantitatea mica de deseuri ramase in urma procesului de iradiere. Substratul este mai degraba vaporizat decat lasat in urma ca deseu. Majoritatea deseurilor ramase sunt sub forma de particule de praf si pot fi colectate si indepartate cu usurinta de operator. In cazul metodelor traditionale, cantitatea mare de deseuri generata implica obligativitatea utilizatorului sa poarte echipament de protectie. Laserul inlatura aceste riscuri.


Un alt avantaj al curatarii cu laser este reprezentat de abilitatea de a opera pe suprafete mici. Multe dintre industriile globale s-au schimbat in ultimii ani, pe masura ce piesele si produsele au devenit mai mici si mai complexe. Acest lucru a generat o nevoie din ce in ce mai mare pentru un proces care sa lucreze la nivel micro, fie ca este vorba sa realizeze proiecte mici sau sa lucreze cu obiecte mici. Spre exemplu, industria de electronice este una din industriile in care piesele implicate in productie si-au schimbat foarte mult natura. In fiecare an produsele electronice devin mai subtiri, mai mici si din ce in ce mai complexe. Aceasta industrie implica lucrul cu obiecte precum stechere, conectori, izolatori, cabluri, semi-conductori si multe altele. Tehnologia de curatare cu laser nu doar ca poate opera pe aceste obiecte mici, dar ofera si beneficii aditionale. Spre exemplu, atunci cand se doreste indepartarea stratului superior de pe conductori, procesul nu va afecta stratul anti-coroziune, spre deosebire de procesele mecanice de curatare.

Care sunt aplicatiile curatarii cu laser?

Curatarea cu laser este populara intr-o gama larga de industrii, dar in special in fluxuri de productie, unde este des folosita pentru pregatirea suprafetelor pentru procese ulterioare, cum ar fi vopsire si sudura. Este de asemenea foarte utila pentru folosirea in domeniul restaurarii pentru curatarea diferitelor tipuri de materiale cum ar fi ceramica, piatra, sticla, stucatura etc.


Close Menu